home
Fuck
In het artikel Van Amen tot Fuck schrijft H.J.A. Hofland over de verbreiding en de betekenis van het woord Fuck:

‘De verbreiding van Fuck is een taalkundig mirakel, des te meer omdat er geen winstoogmerk mee gemoeid is, geen commerciële propaganda achter zit, geen metafysische belofte aan verbonden is en omdat geen bestrijding heeft geholpen. Het is verleidelijker dan Coca-Cola, krachtiger dan het woord van iedere bekende God, en verraderlijker dan het sarsvirus. Hoe is dat mogelijk? De verzamelde wereldtalen door de eeuwen heen hebben aan scheldwoorden en vervloekingen geen gebrek. Hoe verklaren we dat binnen minder dan een halve eeuw één woord blijkbaar in een wereldbehoefte kan voorzien?’

Het hele artikel vind je op de site van De Groene Amsterdammer.
22 03 04 - 19:49 | | algemeen | zes reacties | §


Bloemen
In april 1997 zat ik met een groepje bekenden in een theater in Utrecht. Mijn huisgenoot speelde de hoofdrol in het toneelstuk Hippolutos, een Griekse tragedie. De zaal was bijna vol op een aantal plaatsen vooraan na. Toen een aantal oude dames verscheen om hierop plaats te nemen steeg een gefluister op uit de zaal. Is ze het? Ja, ze is het! Prinses Juliana schuifelde naar haar zitplaats onder begeleiding van een aantal hofdames.

In de pauze wilde een meisje uit mijn gezelschap per se een praatje met de oude koningin maken. Maar ze durfde niet alleen. Ik liep met haar mee. Twee mannen in pak die overduidelijk veiligheidsmensen waren, bleven op afstand. Een gesprek werd het niet echt. Toen mijn kennis iets zei als ‘wat leuk u eens te ontmoeten’, knikte ze ons glimlachend toe waarop ze door haar hofdames weer de zaal werd ingevoerd. Tot zover mijn contact met het Koninklijk Huis.

Toen de voorstelling was afgelopen pakte een andere huisgenoot een bos bloemen die ze, om misverstanden te voorkomen, duidelijk had voorzien van de naam van mijn acterende huisgenoot. Over het hoofd van de prinses gooide ze de bos pal voor de voeten van de buigende acteurs. De twee veiligheidsmannen veerden geschrokken op uit hun stoeltjes. Maar we werden niet gearresteerd.
20 03 04 - 18:00 | | algemeen | een reactie | §Powered by Pivot 1.15


xml feed rss 2.0   xml feed Atom

alle content © zebratop