home
Flmpgn
Ik geloof dat het de vorige keer wel een succes was, voorlezen van de filmpagina van NRC Handelsblad. Bij deze deel twee, uit de krant van gisteren.

Paycheck is een film gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick (dat is interessant want ook Blade Runner en Minority Report waren dat) en bovendien geregisseerd door John Woo. Helaas speelt shampooman Ben Affleck de hoofdrol. Moet ik nu naar de bioscoop of niet? NRC schrijft: ‘Paycheck is meer een Ben Affleck film dan een John Woo film of een Philip K. Dick film geworden; een film waarvan het niet verbaast dat hij teleurstelt.’ Dat is duidelijk, ik wacht wel op de videotheek.

Dark Water, een Japanse horrorfilm. Japans kan interessant zijn en de krant is redelijk positief maar schrijft: ‘Hij doet nogal aan The Ring denken, de zeer geslaagde filmhit van dezelfde regisseur. Ik vond zelf The Ring echt helemaal niks aan... maar ga gerust kijken en vertel me wat je ervan vond.

Uzak is een Turkse film over twee neven in Istanbul. Ik ben niet zo thuis in de Turkse cinema maar ik lees het volgende citaat: ‘Het wonder van deze film zit echter juist in de fijngevoeligheid voor een vervreemding die we al uit veel films kennen. Uzak draait de werkelijkheid keer op keer 180 graden en maakt er een diamant van, met vele facetten.’ Kijk, dat prikkelt. Deze zet ik op m’n lijstje.

Mocht er niks voor je bij zitten, maar je bent nog niet naar Lost in Translation geweest, ga die dan eerst zien en koop meteen de soundtrack met o.a. Kevin Shields, Death in Vegas, My Bloody Valentine, Air en The Jesus & Mary Chain.

Bevalt dit voorlezen uit recensies? Ik ben van plan dit elke week te doen. Doe ik daar iemand een plezier mee? Vingers graag...
26 02 04 - 17:45 | | film | dertien reacties | §


Coming up
29 februari, Krawattenklup, Patronaat, Haarlem v.a. 17.00 uur, met o.a. Seedling en Voicst (voor Krawattenklupen elders zie That Dam!)
6 maart, Franz Ferdinand, Paradiso, kleine zaal
11 maart, Unsigned Tour, Melkweg, met o.a. Moss, Gem en Voicst
12 maart, Furtips en Damer, Kultuurhuis Bosch, Arnhem
26 maart, The Mountain Goats, Paradiso
27 maart, London Calling, Paradiso
30 maart, Shellac, Melkweg
25 02 04 - 10:42 | | muziek | zeven reacties | §


Beste rockband van Nederland
Het was weer een aangename avond, afgelopen vrijdag in Winston op de Warmoestraat. Radio Mortale had weer drie bands geprogrammeerd en het was gezellig druk. Gastheer Yoast probeerde iets van zijn aankondigingen te maken. Het leek soms net of hij er de hele middag over na had gedacht.

Naar Voicst had hij, zo vertelde hij, diezelfde middag nog gegoogled door de zoekopdracht “beste rockband van Nederland” in te toetsen. Alle 254 hits zouden verwijzen naar Voicst. Nu is algemeen bekend dat ik Voicst een aardig bandje vind, maar erg aannemelijk vond ik dit verhaal niet. Tijd voor een onderzoek.

Zoeken op “beste rockband van Nederland” op Google levert maar 17 unieke resultaten op. De eerste twee verwijzen, heel verrassend, naar Fatal Flowers. De eerste is en quote uit NRC Handelsblad, de tweede is een quote uit OOR waarin overigens wordt beweerd dat Fatal Flowers juist niet de beste rockband van Nederland is. Hoe dan ook, Richard Jansen gefeliciteerd.

De overige resultaten verwijzen bijna allemaal naar Kane. Slechts twee keer gaat het over The Golden Earring net zo vaak als over Di-rect. Zelfs the Beatbusters krijgen deze kwalificatie één keer toebedeeld.

Voicst wordt dus helemaal niet genoemd. Maar dat betekent niet dat dat altijd zo moet blijven. We vragen dus nog maar een keer: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de beste rockband van Nederland? (u doet toch ook mee?)
23 02 04 - 11:45 | | muziek | zestien reacties | §


Man Ray & Lee Miller

Gezien op de tentoonstelling Man Ray & Lee Miller in galerie Foam in Amsterdam.
18 02 04 - 17:33 | | algemeen | twee reacties | §


La Meglio Gioventù (2)
Nooit eerder zag ik volwassen mensen, ja 65-plussers zelfs, zich verdringen rond de kaartjesafscheurder van de bioscoop, om vervolgens, nog net niet gillend, de trap op te stormen om zich in de zaal te verzekeren van het beste plekje. Als pubermeisjes bij een concert van Di-rect, zo gedroegen de bezoekers van het tweede deel van La Meglio Gioventù zich gisteravond.

Gelukkig was ik vroeg, en ook zonder ellebogenwerk kon ik een mooi plaatsje bemachtigen, recht voor het doek, één rij achter de fanatiekelingen. De zaal puilde uit, ik checkte even waar de nooduitgangen waren en constateerde dat ik bij brand kansloos zou zijn. Vlak voor de film begon, trapje mijn buurvrouw nog even het dienblaadje met lege kopjes om dat ze nog geen drie tellen daarvoor zelf onder haar zitting had neergezet. Hilariteit. Met het begin van de film trad de rust in.

Een halfuur voor het einde van de film, toch nog paniek. Ineens riep iemand ‘Is er een dokter in de zaal?!’ Onwerkelijk, deze kreet kende ik alleen uit films. Nog een paar mensen nam het over. ‘Is er een dokter in de zaal?’ Ik keek om me heen, ik had geen kans snel tussen deze mensen uit te komen. Bovendien ben ik geen dokter. Even later zag ik iemand de zaal uitgedragen worden. Nog iets later leek het alsof het nooit gebeurd was. De film was weer de enige realiteit.

Toen ik na de film de zaal uitliep, vertelde een vader een mop aan zijn zoon:
‘Is er een dokter in de zaal?’
‘Ja, ik ben een dokter.’
‘Mooie film, hè.’

Buiten stond een ambulance.

En de film? Ik kan alleen zeggen dat ik me niet kan herinneren dat een film zo’n indruk op me heeft gemaakt. Ik kon er nauwelijks van slapen. Gewoon gaan zien dus, en laat je vooral niet afschrikken door de lengte (twee keer drie uur) ervan.
16 02 04 - 16:59 | | film | elf reacties | §


La Meglio Gioventù (1)
Zojuist terug van het Filmmuseum Cinerama. Drie uur vlogen om tijdens de eerste helft van dit Italiaanse epos. Vanavond werd ik gevoerd van 1966 tot en met 1980. Hoe het leven van twee broers zich ontrolt van hun studentenleven met hippie-idealen in de richting van de economische crisis. Ieder op zijn geheel eigen wijze. Heerlijke film.

Morgen deel twee. En wil iedereen die zondag ook naar deel twee gaat, gewoon drie uur zijn kop houden! Ja, ook als je toevallig zelf Italiaan bent! Capice?

Huishoudelijke mededeling: vanaf heden staan al mijn archieven weer online (zie onder aan de rechter kolom onder Archieven). Mijn pas verworven zoekmachine zoekt echter alleen in de artikelen vanaf oktober 2003.
14 02 04 - 22:15 | | film | één reactie | §


Interview
Gisteren Interview gehuurd. Een experiment van Theo van Gogh waarin hij Pierre ‘high culture’ Bokma en Katja ‘low culture’ Schuurman tegenover elkaar heeft gezet. Hoewel het meer een soort toneelstuk is geworden, bijna de hele film speelt zich af in het appartement van Katja en is in feite één lange dialoog tussen de twee protagonisten, vond ik de film erg geslaagd. Alleen het einde was weinig subtiel; Van Gogh had wat mij betreft iets meer aan de verbeelding van de kijker over mogen laten. Maar hoe dan ook, een aanrader.
13 02 04 - 17:01 | | film | reageer | §


Het fust
Afgelopen dinsdag in de bovenzaal van Paradiso. k-Tsjoem Het maandelijkse feestje van platenlabel Transformed Dreams. Op het podium staat een fust. Ik vraag me af waarom.

Even denk ik niet aan het fust. De gedachte eraan wordt overstemd door de cd-presentatie van Persil maar vooral door de intrigerende beelden van de vj. Tegen het einde van de set denk ik, dat fust wordt zo natuurlijk aangeslagen als een presentje van de band aan de fans ter ere van de nieuwe cd. Maar ik geloof het niet echt, en het is ook niet zo. De band stapt van het podium, het fust blijft staan.

Als David Gedge en Simon Cleave (bekend van Cinerama en The Wedding Present) met ieder een gitaar hun singer-songwriter-liedjes ten gehore brengen, staat het fust er gemoedelijk bij. Een soort niet spelend bandlid. Iets meer dan decor, iets minder dan een danseres. Het fust lijkt te willen zeggen: “Ik kom wel vaker met deze jongens in allerlei kroegen over de hele wereld. Volgende week gaan we naar Edinburgh.”

Het fust ontglipt weer aan mijn gedachte bij de bezwerende nummers van Melys. Voor het eerst vanavond blijft mijn aandacht voor honderd procent bij de muziek. Totdat de bassist (tot mijn verbazing heeft hij het hele optreden een flinke winterjas aan… je moet wat over hebben voor je imago) een klauwhamer, die ik niet had zien liggen, van het fust haalt. Ongenadig en met veel kracht laat hij, op de maat van het laatste nummer, de hamer op het fust neerkomen. Het fust heeft eindelijk zijn bestemming gevonden.
12 02 04 - 17:59 | | muziek | tien reacties | §


Drie walvissen
Momenteel lees ik nogal wat dingen door elkaar. Zo kwam ik kort na elkaar de volgende passages tegen:

‘In de tijd dat men nog niet beter wist of de aarde was plat en de zwaartekracht een naar beneden gerichte kracht, stond men voor de vraag: waar rust de aarde op? Wat verhindert de aarde naar beneden te vallen? Een van de theorieën hierover was, dat de aarde rustte op drie walvissen. De mensen die deze theorie aanhingen – wie het waren weet ik niet meer- schijnen daar eeuwenlang tevreden mee te zijn geweest. Wat mij altijd mateloos verbaasd heeft, was niet alleen dat men het bestaan aannam van drie vrij grote walvissen, die niemand ooit gezien had, maar vooral dat niemand zich al die tijd schijnt te hebben afgevraagd waar die walvissen dan weer op rustten. Neemt men een in één richting werkende zwaartekracht aan, dan moet de aarde, om niet te vallen, op een oneindig hoge stapel dingen rusten. Maar dat schijnt toen niemand te hebben ingezien. Iedereen was tevreden met die drie walvissen.’ (Uit Uren met Henk Broekhuis van Karel van het Reve, Van Oorschot, 1978)

[1931] ‘De aarde rust op drie walvissen. De walvissen staan op een schildpad. De schildpad zwemt in zee. Is dat zo? Nee, zo niet. De wereld drijft zelf in zee en heeft gewoon de vorm van een ondersteboven gekeerd kopje. En boven de aarde de kap van het hemelgewelf. Langs het hemelgewelf bewegen de zon, de maan en de bewegende sterren, de planeten, zich voort. De vaste sterren zijn aan het hemelgewelf vastgenageld en draaien samen met het hemelgewelf rond.’ (Uit Brieven en dagboeken van Daniil Charms, Pegasus, 1993)

Hoe kan het dat ik in m’n hele leven wel van vier olifanten heb gehoord, en van een schildpad (met of zonder die olifanten), maar dat ik van de 3-walvissen-theorie nog nooit had gehoord? En nu ineens twee keer in twee dagen.
07 02 04 - 11:01 | | literatuur | twee reacties | §


Nieuws van de dag
Alvast mijn excuses omdat ik jullie alweer lastig val met een citaat uit de krant, die van gisteren nog wel. Maar dit bericht kon ik echt niet laten liggen. Gelieve hardop voor te lezen in Jan Mulder-stijl. (‘En Jan… wat is jouw nieuws van de dag?’ ‘Nou Frrits, dat zal ik je vertellen…’)

‘In het Russische stadje Mychkine aan de Wolga, ongeveer 300 kilometer ten noorden van Moskou, is een muizenmuseum geopend’

(…)

‘Een hutje van sparrenhout is het onderkomen geworden van 4528 muizen van pluche, porselein, was of schelpen. De voorwerpen zijn afkomstig uit alle windstreken, van Hong Kong en China tot Duitsland en Hawaï. Zelfs levende muizen ontving het museum, maar die zijn in vrijheid gesteld.’

‘De muis, in het Russisch mychka genoemd, is heilig in het stadje, dat naar het dier genoemd is. In 1523 was het namelijk een muis die het leven redde van de oprichter van de stad, Fiodor Mstislavski, door hem wakker te maken toen hij in zijn slaap bedreigd werd door een slang.’

‘Het museum onderhoudt nauwe contacten met het kattenmuseum in Siauliai in Litouwen. Er zijn plannen voor een gezamenlijke expositie. Voorlopig echter (en hier stikt Jan bijna – z.) is het museum druk met de voorbereiding het ‘tweede internationale muizenfestival’ in 2008.

(‘Dank je wel Jan. En natuurlijk hebben we vandaag ook muziek…’)
05 02 04 - 11:47 | | algemeen | reageer | §


Flmpgn
Geen tijd om de filmpagina van NRC Handelsblad te lezen? Maakt niet uit want van een film moet je van tevoren ook niet te veel weten. Ik lees het belangrijkste wel even voor.

De Japanse film Zatoichi gaat over een blinde mythische zwaardvechter. Volgens NRC is Zatoichi “prachtig vermaak van grote klasse”. Er schijnt iemand onthoofd te worden nog voor het zwaard is getrokken. Dat maakt nieuwsgierig. Niet?

Ook in première gaat Once Upon a Time in Mexico, het derde deel (na El Mariachi en Desperado) in de Mariachi-trilogie van Robert Rodriguez. “[het is] meer van hetzelfde en beter, behalve voor low-budget-puristen.” Die gaan we dus ook zien.

Dan heb ik ook mijn zinnen gezet op het maarliefst zes uur durende epos over Italië van halverwege de jaren zestig tot het begin van het Berlusconi-tijdperk: La meglio gioventù (‘de beste jeugd’). “[Regisseur] Giordana bekijkt de moderne geschiedenis van zijn land met de frisheid van een buitenstaander en het verdriet van een volwassene.” Gelukkig voor mijn zitvlees heeft Het Filmmuseum het zaakje in twee voorstellingen geknipt.

Verder ben ik erg nieuwsgierig naar Lost in Translation van Sofia Copolla met Bill Murray en Scarlett Johansson. Hij gaat 19 februari in Nederland draaien, en staat dus nog niet in de krant van vandaag. Hij draait echter al wel in Denemarken.
04 02 04 - 22:01 | | film | vijf reacties | §


(No) Lone Zone

Gezien op de tentoonstelling van de zusjes Wilson in Galerie De Appel in Amsterdam. De foto is gemaakt door Zero Hero. Lees hier zijn verslag.
03 02 04 - 20:32 | | algemeen | reageer | §


'Twie' jaar think small
Om het tweejarig bestaan van think small te vieren, brandde Martijn een beperkt aantal compilatie-cd’s. Gisteren lag het collectoritem in mijn brievenbus. Het schijfje bevat vierentwintig nummers die ik vroeger zou omschrijven als blije popliedjes… maar tegenwoordig heet dat twee (spreek uit twie).

Van alle bands (klik voor een complete lijst op Lees verder) herkende ik alleen Saloon meteen. Daar heb ik zelf een cd van. De andere artiesten kende ik alleen van naam; gelezen op think small waarschijnlijk. Erg aardig vond ik vooral het net iets minder blije Sportique, het op Liz Phair gelijkende Pipas en Ballboy dat in The Sash my father Wore iemand op beheerste en gedweeë toon de huid vol scheldt.

Hoogtepunt is toch wel de All Girl Summer Fun Band… alleen die naam al. En de muziek klink precies zoals de naam doet vermoeden. Geweldig cadeautje dus. Lees verder...
01 02 04 - 15:02 | | muziek | drie reacties | §Powered by Pivot 1.15


xml feed rss 2.0   xml feed Atom

alle content © zebratop