home
Kraak Battus
Vanaf begin dit jaar geeft Hugo Brandt Corstius onder zijn pseudoniem Battus elke twee weken een taalpuzzel op in Het Parool. Het resulteerde erin dat ik met letters op uigeknipte papiertjes een anagram van mij straatnaam probeerde te maken. Als je weet waar ik woon, snap je dat dit een onmogelijke opgave is.

In de trein terug naar huis brak ik vanmiddag mijn hersens op zijn laatste opgave. Niet zonder succes want ik vond zeven van de twaalf zinnen waarvan Battus alleen de eerste letter van elk woord gaf. Maar omdat ik de slaap niet zal kunnen vatten voor ik ook de overige vijf leuzen, spreuken of spreekwoorden heb gevonden, kan ik wel wat hulp gebruiken:

1. W. v. N. b. i. v. d. b.
2. M. v. D. w. o. a.
3. W. K. k. k. K. a.
4. W. n. w. i. i. g.
5. W. h. d. s. i. d. s. g.?
6. D. l. d. l. i.!
7. O. b. o. b. l. d. W.
8. H. m. r. b., g. s.
9. E. w. g. n. n. n. h.
10. D. w. l. e. m. l.
11. D. k. g. z. l. t. w. t. z. b
12. S., k. m. b. m. j. k.

Opgave 1, 2, 4, 5, 6, 10 en 12 heb ik inmiddels gevonden (zie reacties). Wie kraakt de rest?
28 04 05 - 21:38 | | algemeen | 27 reacties | §


Vehikel (2)

playlist Bush

21 04 05 - 21:42 | | algemeen | twee reacties | §


Vehikel
Zit ik net lekker midden in een fase van versloffing, kom ik er achter dat dit weblog vandaag alweer drie jaar online is. Helaas, geen taart voor u, waarde bezoeker. Dan toch een verse kreet op mijn onstoffelijke uitlaatklep. Al dan niet gesmoord in witte rook.

Binnengekomen berichten:

Donderdagavond doet Voicst om 19.15 uur in Fame (Kalverstraat) een ‘soort van akoestische’ set. En als je daar dan toch bent, neem dan voor € 7,50 de dvd Stop Making Sense van Talking Heads mee. Volgens The Face is dat ‘the Citizen Kane of the concert movies’. Maar gelukkig niet zo lang.

Binnenkort komt het nieuwe That Dam! Magazine uit met daarbij een cd waarop verschillende bands het album Evol van Sonic Youth intergraal hebben gecoverd. Laat dat nu net een SY-album zijn dat ik niet ken.

beat club

Quote van de dag:

“Rockmuziek is een vehikel van anti-religie.” − Joseph Ratzinger.

Ga ze dat maar eens uitleggen bij Volkoren en Sallty Forth. Of was 16 Horsepower inmiddels ook tot dat inzicht gekomen? Goeie naam trouwens, Ratzinger, kan zo in Rammstein.
20 04 05 - 21:36 | | algemeen | drie reacties | §


Literair stokje
Normaliter doe ik niet aan stokjes. Maar aangezien het eigenlijk wel goed uitkwam heb ik het stokje van de Woordenaar met beide handen aangepakt.

You’re stucked inside Fahrenheit 451, which book do you want to be?
Nog afgezien van het feit dat ik verbrand zou worden in Fahrenheit 451, zou ik niet graag een boek zijn. Een boek komt toch niet erg veel verder dan zijn eigen verhaal. In eerste instantie zou ik deeltje uit de Russische Bibliotheek van Van Oorschot willen zijn. Netjes gebonden, mooi stofomslag, en kwaliteitspapier. Gekoesterd door de eigenaar. Maar als wegwerppocket is de kans groter dat je nog eens iets van de wereld ziet.

Have you ever had a crush on a fictional character?
Ik had ook wel Oesters willen eten met Thera uit Oesters van Nam Kee. En dat was nog voor Katja Schuurman haar speelde in de verfilming van het boek.

The last book you bought?
Ali en Nino van Kurban Said kocht ik een paar weken geleden op aanraden van een collega. Het is een onlangs verfilmd meesterwerk uit 1937. Helaas heb ik het nog niet gelezen, maar dat lot treft wel meer van mijn aanwinsten.

The last book you read?
Grijze zielen van Philipe Claudel is in Nederland al aan zijn zeventiende druk toe en had zulke goede recensies dat ik het wel moest lezen. Misschien waren mijn verwachtingen wat te hooggespannen, want het viel me een beetje tegen. Mooi geschreven is het wel, maar echt spannend wilde het mar niet worden. Wellicht een tip voor de liefhebbers van (de volgens mij zeer overschatte) Sándor Márai.

What are you currently reading?
Min of meer bij toeval ben vorige week begonnen in Minnares van het modernisme, de biografie van de legendarische kunstverzamelaar Peggy Guggenheim (1898 – 1979) geschreven door Mary V. Dearborn. Ik ben pas op pagina 49, ik kan er dus nog weinig van zeggen.

Five books you would take to a desert Island.
Altijd lastig. Neem je boeken mee die je nog niet gelezen hebt, met de kans dat ze tegenvallen? Of toch maar iets bekends? Het moeten in ieder geval dikke boeken zijn:

Ulyssis van James Joyce, daar schijnt alleen doorheen te komen te zijn in absolute afzondering en opperste concentratie. Het perfecte boek voor de situatie.
U.S.A. van John Dos Passos, een trilogie over Amerika aan het begin van de 20ste eeuw. Ik heb het laatste deel nog niet gelezen.
Tot het bittere einde van Victor Klemperer, het dagboek van een Jood in Duitsland in de jaren van Hitlers bewind. Ik heb het gelezen tot en met 1935, nog 900 pagina’s te gaan.
De wereld als wil en voorstelling van Arthur Schopenhauer. Schopenhauer is misschien niet de beste filosoof, dan toch zeker de best schrijvende filosoof.
SAS Survival Handboek. Tja, het blijft toch een onbewoond eiland.

Who are you going to pass this stick to (3 persons) and why?

Ik wil niemand iets opdringen. Liefhebbers kunnen het stokje gratis per e-mail afhalen. Ik heb er drie te verdelen.
10 04 05 - 23:17 | | literatuur | zes reacties | §Powered by Pivot 1.15


xml feed rss 2.0   xml feed Atom

alle content © zebratop