home
Sprookjes van 2003
Op de valreep nog twee film van dit jaar meegepikt. Vlak voor de Kerst zag ik Grimm, een sprookje van Alex ven Warmerdam. Net na de Kerst, ook een sprookje, maar dan in het Duits: Goodbye Lenin.

Halina Reijn en Jacob Derwig zijn in Grimm een hedendaagse Hans en Grietje. Ik laat me gemakkelijk meevoeren in de wondere wereld van Van Warmerdam. Simpel maar mysterieus, absurd en toch geloofwaardig. Het is nog net geen stripverhaal. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo hard om een film heb gelachen. Een kleine maar geweldige rol van Kees Prins als dronkelap. Minpunt is het einde… dat zit er niet aan.

Goodbye Lenin gaat over een vrouw in Berlijn die vlak voor het vallen van de muur in een coma raakt. Als zij weer wakker wordt, is Duitsland al één. Haar zoon vertelt haar niets en houdt op haar slaapkamer de DDR in stand om moeders niet te belasten, bang dat ze onder de emotie alsnog zou bezwijken. Ik was een beetje huiverig om naar Goodbye Lenin te gaan. Bang voor de slapstick die een dergelijk scenario in zich heeft, want deze poppenkast een keer fout moet gaan, kun je ook wel bedenken zonder de film te zien.

Het viel gelukkig erg mee. Het was minder voorspelbaar dan ik vreesde en het antwoord op de vraag die gedurende de film bij de toeschouwer naar bovenkomt: Wie houdt wie nu voor de gek? wordt min of meer aan de kijker gelaten. Twee aanraders dus voor het nieuwe jaar. Proost.
30 12 03 - 00:16 | | film | reageer | §


Kill Wilbur
Tijdens mijn vakantie in Schotland zag ik in Inverness de film Wilbur wants to kill himself. In de film wordt op humorvolle wijze verslag gedaan van Wilburs zelfmoordpogingen en van de dagtaak die zijn broer heeft aan het redden van Wilburs leven. Ik heb mij, samen met een zaal vol Schotten (de film speelt zich af in Glasgow), kostelijk vermaakt. Ik was dan ook blij toen ik zag dat de film ook in Nederland draait.

Vanmorgen las ik echter dat Vido Liber er niks aan vond. Maar Vido plaatste, subjectivist als hij is, ook mijn bescheiden mening op zijn log.

Terzijde: Ik realiseer me nu pas dat ik in een weekend twee films heb gezien met het woord kill in de titel. Waar gaat dat heen?

Update: "Wilbur Wants to Kill Himself ontroert en is komisch, in een perfecte balans tussen wrange observaties en karikaturale overdrijving. Het is vooral knap hoe de film de realiteit licht, haast onmerkbaar, weet te kantelen; het vreemde verhaal met zijn wonderlijke karakters is niet ontwrichtend, maar volslagen vanzelfsprekend." - Pauline Kleijer op cinema.nl
03 12 03 - 00:04 | | film | reageer | §Powered by Pivot 1.15


xml feed rss 2.0   xml feed Atom

alle content © zebratop