home
Flmpgn
Ik geloof dat het de vorige keer wel een succes was, voorlezen van de filmpagina van NRC Handelsblad. Bij deze deel twee, uit de krant van gisteren.

Paycheck is een film gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick (dat is interessant want ook Blade Runner en Minority Report waren dat) en bovendien geregisseerd door John Woo. Helaas speelt shampooman Ben Affleck de hoofdrol. Moet ik nu naar de bioscoop of niet? NRC schrijft: ‘Paycheck is meer een Ben Affleck film dan een John Woo film of een Philip K. Dick film geworden; een film waarvan het niet verbaast dat hij teleurstelt.’ Dat is duidelijk, ik wacht wel op de videotheek.

Dark Water, een Japanse horrorfilm. Japans kan interessant zijn en de krant is redelijk positief maar schrijft: ‘Hij doet nogal aan The Ring denken, de zeer geslaagde filmhit van dezelfde regisseur. Ik vond zelf The Ring echt helemaal niks aan... maar ga gerust kijken en vertel me wat je ervan vond.

Uzak is een Turkse film over twee neven in Istanbul. Ik ben niet zo thuis in de Turkse cinema maar ik lees het volgende citaat: ‘Het wonder van deze film zit echter juist in de fijngevoeligheid voor een vervreemding die we al uit veel films kennen. Uzak draait de werkelijkheid keer op keer 180 graden en maakt er een diamant van, met vele facetten.’ Kijk, dat prikkelt. Deze zet ik op m’n lijstje.

Mocht er niks voor je bij zitten, maar je bent nog niet naar Lost in Translation geweest, ga die dan eerst zien en koop meteen de soundtrack met o.a. Kevin Shields, Death in Vegas, My Bloody Valentine, Air en The Jesus & Mary Chain.

Bevalt dit voorlezen uit recensies? Ik ben van plan dit elke week te doen. Doe ik daar iemand een plezier mee? Vingers graag...
26 02 04 - 17:45 | | film | dertien reacties | §


La Meglio Gioventù (2)
Nooit eerder zag ik volwassen mensen, ja 65-plussers zelfs, zich verdringen rond de kaartjesafscheurder van de bioscoop, om vervolgens, nog net niet gillend, de trap op te stormen om zich in de zaal te verzekeren van het beste plekje. Als pubermeisjes bij een concert van Di-rect, zo gedroegen de bezoekers van het tweede deel van La Meglio Gioventù zich gisteravond.

Gelukkig was ik vroeg, en ook zonder ellebogenwerk kon ik een mooi plaatsje bemachtigen, recht voor het doek, één rij achter de fanatiekelingen. De zaal puilde uit, ik checkte even waar de nooduitgangen waren en constateerde dat ik bij brand kansloos zou zijn. Vlak voor de film begon, trapje mijn buurvrouw nog even het dienblaadje met lege kopjes om dat ze nog geen drie tellen daarvoor zelf onder haar zitting had neergezet. Hilariteit. Met het begin van de film trad de rust in.

Een halfuur voor het einde van de film, toch nog paniek. Ineens riep iemand ‘Is er een dokter in de zaal?!’ Onwerkelijk, deze kreet kende ik alleen uit films. Nog een paar mensen nam het over. ‘Is er een dokter in de zaal?’ Ik keek om me heen, ik had geen kans snel tussen deze mensen uit te komen. Bovendien ben ik geen dokter. Even later zag ik iemand de zaal uitgedragen worden. Nog iets later leek het alsof het nooit gebeurd was. De film was weer de enige realiteit.

Toen ik na de film de zaal uitliep, vertelde een vader een mop aan zijn zoon:
‘Is er een dokter in de zaal?’
‘Ja, ik ben een dokter.’
‘Mooie film, hè.’

Buiten stond een ambulance.

En de film? Ik kan alleen zeggen dat ik me niet kan herinneren dat een film zo’n indruk op me heeft gemaakt. Ik kon er nauwelijks van slapen. Gewoon gaan zien dus, en laat je vooral niet afschrikken door de lengte (twee keer drie uur) ervan.
16 02 04 - 16:59 | | film | elf reacties | §


La Meglio Gioventù (1)
Zojuist terug van het Filmmuseum Cinerama. Drie uur vlogen om tijdens de eerste helft van dit Italiaanse epos. Vanavond werd ik gevoerd van 1966 tot en met 1980. Hoe het leven van twee broers zich ontrolt van hun studentenleven met hippie-idealen in de richting van de economische crisis. Ieder op zijn geheel eigen wijze. Heerlijke film.

Morgen deel twee. En wil iedereen die zondag ook naar deel twee gaat, gewoon drie uur zijn kop houden! Ja, ook als je toevallig zelf Italiaan bent! Capice?

Huishoudelijke mededeling: vanaf heden staan al mijn archieven weer online (zie onder aan de rechter kolom onder Archieven). Mijn pas verworven zoekmachine zoekt echter alleen in de artikelen vanaf oktober 2003.
14 02 04 - 22:15 | | film | een ractie | §


Interview
Gisteren Interview gehuurd. Een experiment van Theo van Gogh waarin hij Pierre ‘high culture’ Bokma en Katja ‘low culture’ Schuurman tegenover elkaar heeft gezet. Hoewel het meer een soort toneelstuk is geworden, bijna de hele film speelt zich af in het appartement van Katja en is in feite één lange dialoog tussen de twee protagonisten, vond ik de film erg geslaagd. Alleen het einde was weinig subtiel; Van Gogh had wat mij betreft iets meer aan de verbeelding van de kijker over mogen laten. Maar hoe dan ook, een aanrader.
13 02 04 - 17:01 | | film | reageer | §


Flmpgn
Geen tijd om de filmpagina van NRC Handelsblad te lezen? Maakt niet uit want van een film moet je van tevoren ook niet te veel weten. Ik lees het belangrijkste wel even voor.

De Japanse film Zatoichi gaat over een blinde mythische zwaardvechter. Volgens NRC is Zatoichi “prachtig vermaak van grote klasse”. Er schijnt iemand onthoofd te worden nog voor het zwaard is getrokken. Dat maakt nieuwsgierig. Niet?

Ook in première gaat Once Upon a Time in Mexico, het derde deel (na El Mariachi en Desperado) in de Mariachi-trilogie van Robert Rodriguez. “[het is] meer van hetzelfde en beter, behalve voor low-budget-puristen.” Die gaan we dus ook zien.

Dan heb ik ook mijn zinnen gezet op het maarliefst zes uur durende epos over Italië van halverwege de jaren zestig tot het begin van het Berlusconi-tijdperk: La meglio gioventù (‘de beste jeugd’). “[Regisseur] Giordana bekijkt de moderne geschiedenis van zijn land met de frisheid van een buitenstaander en het verdriet van een volwassene.” Gelukkig voor mijn zitvlees heeft Het Filmmuseum het zaakje in twee voorstellingen geknipt.

Verder ben ik erg nieuwsgierig naar Lost in Translation van Sofia Copolla met Bill Murray en Scarlett Johansson. Hij gaat 19 februari in Nederland draaien, en staat dus nog niet in de krant van vandaag. Hij draait echter al wel in Denemarken.
04 02 04 - 22:01 | | film | vijf reacties | §Powered by Pivot 1.15


xml feed rss 2.0   xml feed Atom

alle content © zebratop