home
Auster voor dummy's
Op de boekenmarkt van de Uitmarkt verkochten ze dummy’s. Een dummy is een boek met de omslag van een normaal boek, maar zonder inhoud. De pagina’s zijn blanco. Drukkers gebruiken dummy’s om de uitgever te laten zien hoe een boek gaat worden. De uitgevers gebruiken ze dan weer om ze op beurzen aan de pers en de boekhandelaren te laten zien. ‘Kijk, zo wordt ons boek.’ Als het echte boek er eenmaal is, wordt de dummy overbodig. Die kun je dan gebruiken als schetsblok of als notitieboek.

Op de Uitmarkt vond ik de dummy van Paul Auster’s Orakelnacht (Oracle Night) en die moest ik hebben. Want Oracle Night gaat over een man die een mysterieus Portugees notitieboek koopt en daar vervolgens als in een roes een geweldig verhaal in optekent. Alsof het vanzelf gaat. En wat is er nou mooier dan een notitieboek in de vorm van een roman die over een notitieboek gaat? Auster had het kunnen verzinnen.

Vandaag heb ik enige minuten met een balpen boven mijn nieuwe notitieboek gehangen. Helaas, de magie van Auster heeft zich nog niet gemanifesteerd. Wordt hopelijk vervolgd.
09 09 04 - 16:23 | | literatuur | twee reacties | §


Eerste zin
Vorige week vrijdag (ja, ik loop nog een beetje achter, maar dat komt wel goed) in NRC Handelsblad riepen Robert-Jan Henkes en Erik Bindervoet (u weet wel die Joyce-vertalers) A.F.Th. van der Heijden uit tot kampioen slechte eerste zinnen schrijven. Laat nou de enige eerste zin uit de Nederlandse literatuur die ik uit mijn hoofd kan citeren uit Het Hof van Barmhartigheid van Van der Heijden komen. Komt ie:

Als Europa, wat wel gezegd wordt, de kaap van Aziƫ is, dan is Holland de kut van Europa, vertel mij wat.

Nou, als dat geen goede eerste zin is, dan weet ik het niet meer. Als je dit leest, wil je toch doorlezen? Voor wie het wil weten, in de rest van het eerste hoofdstuk wordt de bewering uit deze eerste zin volledig uit de doeken gedaan. Maar leuker is misschien er eerst zelf even over te fantaseren.
03 09 04 - 12:03 | | literatuur | negen reacties | §Powered by Pivot 1.15


xml feed rss 2.0   xml feed Atom

alle content © zebratop