Zebra
www.zebralog.nl

 
 
 
 
 

donderdag 28 augustus

Ja, ik ga toch...

lowlands

[ gepost om 23:15 door zebra ]


zaterag 23 augustus

Over dertig jaar...
Het is augustus 2033, ik sta met vele anderen voor de poorten van de ArenA in de rij te wachten tot in naar binnen mag.

Het is nauwelijks te geloven dat een Nederlandse band het zover heeft kunnen schoppen. Goed, na hun grote doorbraak in 2005 zijn de bandleden dan naar New York verhuisd. En ze hebben daarna niet vaak meer in hun thuisland opgetreden. Maar voor het gevoel is het een Nederlandse band gebleven.

Er zijn veel mensen van mijn leeftijd, maar ook opvallend veel jongeren. Blijkbaar heeft de band elke generatiekloof weten te overbruggen. ‘Heeft u ze al vaker gezien?’ vraagt een jongen van een jaar of achttien met een zwart T-shirt met daarop het inmiddels wereldberoemde logo. ‘Nou en of’ roep ik net iets te opschepperig. ‘Ik heb ze nog gezien bij een radio-optreden in de tijd dat bijna niemand nog radio via internet beluisterde en natuurlijk hun eerste optreden op Lowlands (dat helaas is opgedoekt toen de polder waarin het plaatsvond door de zeespiegelstijging niet meer was droog te houden). Ze woonden toen nog gewoon in Amsterdam’ De jongen kijkt mij vol ontzag aan.

‘Kijk’ zeg ik, en ik haal een kartonnen cd-doosje uit mijn rechter jaszak. ‘Dit is de eerste persing van hun eerste cd. Een EP met vijf nummers.’ De jongen pakt de cd met twee handen vast en onderzoekt hem met grote ogen. Dan verdwijnt zijn enthousiasme heel even van zijn gezicht. Hij kijkt me aan en vraagt wijs: ‘Maar hoe weet u zo zeker dat dit een eerste persing is? Er zijn er daarna nog honderdduizenden van gemaakt.’ Dan wijs ik naar het lijstje songtitels op de achterkant en zeg, niet zonder enige trots in mijn stem te laten doorklinken: ‘Kijk, nummer 4, detail 2003, en nummer 5, she raw, staan er verkeerdom op.’ Gebiologeerd en vol ontzag staart de jongen naar het door de tijd beduimelde hoesje.
[ gepost om 17:05 door zebra ]


dinsdag 19 augustus

Open Haven Podium
Vrijdagavond, een stukje achter het Centraal Station. De kop van Java-eiland. Van een afstandje lijkt het onwerkelijk. Tenten en vlaggen steken uit boven Het IJ. Het lijkt of er een middeleeuws legerkamp is neergestreken.

Eenmaal bij de poorten aangekomen, is alles modern-goed geregeld. Mensen in gele shirts herkenbaar als organisatie. De politie patrouilleert. Een met hekken afgezette fietsenstalling. Mensen met een auto worden naar een plekje gedirigeerd. Ik verbaas me over routine waarmee dit festival uit het niks neergezet lijkt te zijn.

Binnen bekruipt mij al snel het Lowlands-gevoel: wandelen van tent naar tent; zoeken naar wat je wilt zien en je laten verrassen door het onverwachte. Ik haal bier en kom twee reusachtige trollen tegen. Ik raak de vrienden met wie ik had afgesproken kwijt en ontmoet kennissen van ik niet wist dat ze hier zouden zijn.

Nimbus speelt tegen een achtergrond van voorbij varende boten. Tussen de nummers door hoor ik het geluid van de dj die, enkele meters verderop die, verscholen achter een waslijn met handdoeken, zijn lome beats over Het IJ pompt. Zijn toehoorders bestaan, onder anderen, uit de bezoekers van de tot sauna omgebouwde boot en de bewonderaars van watersproeiende installatiekunst.

Het wordt sneller donker dan ik dacht. "Kijk uit, struikel niet over die peuter." Tijdens da slotact verzamelen de meeste bezoekers zich bij het grote podium. De sfeer van het festival is duidelijk overgeslagen op de muzikanten. De bassist springt wilt op en neer. "Hoe heet deze band?!" vraagt een jongen die naast me staat. "Seedling" zeg ik, "Seedling!" roep ik nog maar eens. Hij geeft me een knikje alsof hij me heeft verstaan. Ik bedenk hoe mooi het moet zijn deze band in deze sfeer te mogen ontdekken.
[ gepost om 22:38 door zebra ]


vrijdag 15 augustus

Tropenrooster
Ik weet het. Het is al veel te lang veel te stil op mijn site. Komkommertijd? Dat valt eigenlijk wel mee, het was vooral de hitte van de afgelopen tijd die mij de lust tot schrijven ontnam. Vanuit koelere tijden een overzicht van mijn tropenrooster:

Gehoord:
Sergeant Petter speelde donderdag 7 augustus in de kleine zaal van Paradiso. Verfrissende americana in een tropische omgeving. Het budget stond slechts toe dat twee Noren overkwamen uit Bergen (dat ik al het Manchester van Noorwegen heb horen noemen). Ze werden aangevuld door een Excelsior all-star-band. Lees de recensie van de plaat door Vido bij de Subs.

De volgende dag ben ik op aanraden van maarliefst drie personen naar Bright Eyes gegaan. Later besefte ik dat 12 euro (+lidmaatschap) voor één band waarvan ik nog nooit had gehoord best veel is. Maar de breekbare liedjes met gevoelige teksten (soms misschien een beetje te pathetisch) van frontman Conor Oberst waren op de goede plaats op het goede moment.

Afgelopen dinsdag, wederom in Paradiso, was er na maanden afwezigheid weer k-Tsjoem: het maandelijkse feestje van indiepop-minnend Amsterdam. Dat geen van de drie bands (Spider Rico, The Chimney Brothers en John Wayne Shot Me) het beste uit zichzelf kon halen, mocht de pret niet drukken. Iedereen was er weer en het bier was de ster van de avond.

Gelezen:
Mores van Onno te Rijdt verscheen eerder bij uitgeverij Podium maar is er nu ook als pocket. Het is een roman over een aankomende corpsbal (een lullo, zeg maar) die zich in het Leidse studentenleven probeert te bewijzen. Doel: een 'absoluut goeie pik' worden. Dit boekje is een must voor corpsstudenten, maar voor bezoekers van mijn site ook best te pruimen.

Gezien:
Bully (op dvd) van regisseur Larry Clark. De film had minder impact op me dat Clark's debuutfilm Kids (met een geweldige soundtrack van met name Folk Implosion). Maar toch was dit 'thrillerdrama', dat overigens op feiten is gebaseerd, zeer de moeite waard. Vooral de realistisch stijl bevalt me goed.
[ gepost om 12:35 door zebra ]


maandag 4 augustus

Zebra in de Bunker
Een festival naar mij vernoemd? Toch niet... op 22 en 23 augustus wordt in Gemert alweer de 15e Zebra georganiseerd. Helaas ken ik geen van de bands die acte de présence geven, maar dat kan natuurlijk ook een aanbeveling zijn om naar het Brabantse af te reizen.

[ gepost om 21:42 door zebra ]
 
 
 


aanwezig: 
 
 
 
 
 
©2003 zebra