Vette knipoog

Les Triplettes de Bellville

In de bioscoop had ik ‘m gemist. En toen ie afgelopen kerstmis op de BBC was, miste ik ‘m weer. Les Triplettes des Belleville, een Franse animatiefilm van Sylvain Chomet uit 2003. Afgelopen weekend kreeg ik een herkansing, en dat was maar goed ook.

Want als je het, zoals ik, niet zo hebt op de gelikte producties van de pixelneukers bij Disney met hun flauwe grappen, dan is dit een verademing. Zonder veel dialoog wordt een boeiend verhaal opgebouwd met veel humor (om te lachen), geweldige koppen van alle hoofd en bijfiguren, en heel veel goed gevonden details.

En niet alleen als kunstwerk biedt de film een tegenwicht tegen het Amerikaanse geweld. Ook inhoudelijk lijkt Triplettes… een wapen in de culturele strijd die Frankrijk over de oceaan voert. Alle Amerikanen zijn dik, en lijken op wandelende hamburgers. De Oscar-beeldjes lijken gemodelleerd naar Rosanne Barr. En zelfs het vrijheidsbeeld is vadsig en heeft in plaats van een boek een hamburger in haar hand.

07 09 04 - 12:28


twee reacties:

Wat een prachtig plaatje. Fransen die Amerikanen te kakken zetten is natuurlijk een beetje voorspelbaar, maar desalniettemin: ik ga ook kijken : ).
sara (link) - 08 09 04 - 12:18


een klassieker, prachtige film!
Charissa () - 08 09 04 - 13:08