Auster voor dummy's
Op de boekenmarkt van de Uitmarkt verkochten ze dummy’s. Een dummy is een boek met de omslag van een normaal boek, maar zonder inhoud. De pagina’s zijn blanco. Drukkers gebruiken dummy’s om de uitgever te laten zien hoe een boek gaat worden. De uitgevers gebruiken ze dan weer om ze op beurzen aan de pers en de boekhandelaren te laten zien. ‘Kijk, zo wordt ons boek.’ Als het echte boek er eenmaal is, wordt de dummy overbodig. Die kun je dan gebruiken als schetsblok of als notitieboek.

Op de Uitmarkt vond ik de dummy van Paul Auster’s Orakelnacht (Oracle Night) en die moest ik hebben. Want Oracle Night gaat over een man die een mysterieus Portugees notitieboek koopt en daar vervolgens als in een roes een geweldig verhaal in optekent. Alsof het vanzelf gaat. En wat is er nou mooier dan een notitieboek in de vorm van een roman die over een notitieboek gaat? Auster had het kunnen verzinnen.

Vandaag heb ik enige minuten met een balpen boven mijn nieuwe notitieboek gehangen. Helaas, de magie van Auster heeft zich nog niet gemanifesteerd. Wordt hopelijk vervolgd.

09 09 04 - 16:23


drie reacties:

Wacht maar, straks gaat de telefoon.

(ik lees The New York Trilogy, waar hij trouwens in een van de eerste pagina's ook een nieuw notaboekje koopt)
Inge (link) - 09 09 04 - 21:29


Ha ha... nou ik wacht nog wel even.

Ja, veel motiefjes komen in meerdere van zijn romans terug.
Zebra - 09 09 04 - 22:28