Pre-apocalyptisch absurdisme
Ik had nog nooit van de film gehoord, maar de woorden pre-apocalyptisch en absurditeit die mijn blik vingen, deden mij besluiten Songs from the second floor (Sånger från andra våningen, 2000) mee te nemen uit de videotheek. Deze Zweedse film van Roy Anderson heeft niet echt een plot, maar wel boeiende personages en een beklemmende sfeer. Een sfeer die me in eerste instantie deed denken aan die van de Coen brothers, maar Alex van Warmerdam komt misschien dichter in de buurt, mede door de stilstaande camera. Als ik de pauzeknop van de afstandsbediening indruk, wordt mijn tv een schilderij van Edward Hopper.

Songs from the second floor

Het is niet makkelijk om te vertellen waar een absurde film zonder plot over gaat. Maar belangrijk is het lijden, en dan met name het lijden dat mensen elkaar aandoen en het schuldgevoel erover. Dat dit een terugkerend thema is in het werk van Anderson maakt de documentaire duidelijk die als extra op de dvd staat.

Nog niet overtuigd? Dan kan ik nog melden dat de muziek is gemaakt door Benny Anderson van ABBA. Of had ik dat beter niet kunnen vertellen?

11 01 05 - 13:10


zeven reacties:

Deze film staart mij ook de hele tijd aan in de videotheek. Maar moet ik 'm nou meenemen? Ik twijfel nog immer... (aan de andere kant zoveel meuk gezien de laatste tijd dat het alleen maar mee kan vallen).
Flo (link) - 12 01 05 - 16:55

Aan de filmofiel die jij bent, is wel ie besteed hoor :-) Gewoon meenemen.
Zebra - 12 01 05 - 17:13

(sorry van hierboven)

Ik heb de film gezien op het filmfestival in Rotterdam, een aantal jaren terug. Moet zeggen dat ik hem toen wel heel erg langzaam en vaag vond, maar hij is me wel bijgebleven.
Merel (link) - 12 01 05 - 18:14

(ow, het wordt automatisch weggehaald blijkbaar)
Merel (link) - 12 01 05 - 18:14

Nou ben ik wel benieuwd naar 'hierboven'... ging het over een schroef? :-)
Zebra - 12 01 05 - 18:20

(jaa, sssht, niet te hard zeggen!)

nee hoor, het ging erom dat ik per ongeluk op Plaats Reactie had geklikt, terwijl ik helemaal nog niets had getypt. En ik stond wel onder jou, maar toen ik uiteindelijk wel iets had geschreven, verdween de nietsreactie op mysterieuze wijze!!
Merel (link) - 12 01 05 - 19:48

Vergeet ook de zwarte humor in de film niet, beginnend met de oude goochelaar wiens zaagtruc jammerlijk mislukt. Op de dvd-versie van de film staat ook nog een interessante making of waarin te zien is hoe complex de scènes in elkaar zitten. Bijzondere film.
Vido - 13 01 05 - 10:34