Tijd voor lezen
Tijd voor lezen. Dat is de slogan die de NS hanteert bij het sponsoren van de Boekenweek. En om dat kracht bij te zetten mochten we (de lezers) afgelopen zondag gratis met de trein op vertoon van het boekenweekgeschenk (Zomer Hitte, een korte roman van Jan Wolkers). Toen ik in Arnhem door een vertraging net de trein naar Amsterdam miste, kreeg ik er van de NS zomaar een halfuur extra tijd om te lezen bij.

Direct na Ede/Wageningen komt de conducteur langs. Ik overweeg even te vragen of hij mijn Wolkers wil knippen. Maar ik besluit op het laatste moment dat ik dat niet origineel genoeg vind. Hij heeft de coupé nog maar net verlaten als ineens het licht uitvalt. Het is stikdonker… daar zit je dan met je boek.

Onverwacht onheil brengt de mensen verbazend snel tot elkaar. Het gevoel in hetzelfde schuitje te zitten is altijd goed voor een praatje tussen wildvreemden. Zelf bij zoiets onschuldigs als lichtuitval in een trein. Hier en daar wordt een grapje gemaakt. De woorden slaaptrein en stiltecoupé vallen. Mensen met een waxinelichtje krijgen een vuurtje van iemand aan de andere kant van het gangpad.

In Utrecht gaan de lichten weer aan. Op slag zijn we weer vreemden voor elkaar. Maar gelukkig is er weer tijd voor lezen.

14 03 05 - 19:36


vier reacties:

én hoe is 'zomer hitte'?
súsaa () (link) - 14 03 05 - 23:45


Ik zou het niet weten... ik was eigenlijk een ander boek aan het lezen: W of de jeugdherinnering van Georges Perec. En dat is erg goed.
Zebra - 15 03 05 - 08:57


Ik heb zondag zeker vijf mensen gezien die hun boekenweekgeschenk lieten "signeren" door de conducteur. Dus je analyse was een goede, niks niet origineel.
George (link) - 16 03 05 - 01:09


Ik moet die eerste zondag van de boekenweek toch eens vrij houden. Of in elk geval een treinreis plannen. Dat ben ik nu al voor het tweede achtereenvolgende jaar vergeten.
jnnk (link) - 16 03 05 - 18:50