70mm
Ik wist dat ze ergens bestonden, maar ik had ze nooit gezien in het wild. Maar afgelopen zaterdagmiddag in Cinerama spotte ik er zo een stuk of zeven: Duitse 70mm-nerds, een beetje mollige veertigers, kalend met bril en een fout overhemd dat net iets te ver in de broek is gestopt. En maar praten over wat ze het meest bezig hield: de kwaliteit van de 70mm-film. Speciaal voor hen organiseerde het Filmmuseum afgelopen weekend het Widescreen Festival.

Waar The Grate Race (1965) voor de Duitse specialisten een van de films was die bewees dat 70mm veruit te prefereren is boven het inferieure 35mm, was het voor mij de kans om een film, die ik mijn jeugd middels een van de eerste videorecorders in ons land verschillende keren heb gezien, nog eens op waarde te schatten. In mijn herinnering was het een komische draak die zijn hoogtepunt vond in een hilarisch taartgevecht. Soms vroegen mijn neefje en ik aan mijn oom om de video op dat punt klaar te zetten, en dan keken we alleen even naar het taartgevecht. Dat de film ook gaat over de verhouding tussen man en vrouw zal ons minder hebben aangesproken. Als we dat al door hadden.

In de pauze, die vanwege het internationale karakter van het festival intermission heet, wordt direct een laptop opengeklapt. De 70mm-gemeenschap die zich over de hele wereld uitgesmeerd bevindt, wordt in real time op de hoogte gehouden. Ongeveer zoals journaliste Maggie duBois (Nathalie Wood) in de film af en toe een duif loslaat om verslag te doen van de race ut de titel. De redactie van haar krant moet het beestje vervolgens met gevaar voor eigen leven van het balkon plukken.

Hoewel Nathalie Wood een zelfbewuste feministe speelt die met girl power avant-la-lettre die race wel even uit zal rijden, gaat haar auto op het eerste buitenweggetje al kapot, speelt ze het hulpbehoevende meisje en rent de rest van de film gillend in korset en netkousen door het brede beeld. Dit alles tot groot genoegen van held en machoman Tony Curtis, die met zijn fonkelende ogen en tanden (grote hilariteit) de race verliest maar het hart van Wood weet te winnen. En dat allemaal op 70mm.

23 08 05 - 22:58


één reactie:

Hi, freek : piet and cecile from australia. Nice website , but 70 mm nerds ....? we have 60 mm freaks. KEEP UP THE MUSIC. bYE!!
p.weerts - 14 09 05 - 12:53