La Meglio Gioventù (2)
Nooit eerder zag ik volwassen mensen, ja 65-plussers zelfs, zich verdringen rond de kaartjesafscheurder van de bioscoop, om vervolgens, nog net niet gillend, de trap op te stormen om zich in de zaal te verzekeren van het beste plekje. Als pubermeisjes bij een concert van Di-rect, zo gedroegen de bezoekers van het tweede deel van La Meglio Gioventù zich gisteravond.

Gelukkig was ik vroeg, en ook zonder ellebogenwerk kon ik een mooi plaatsje bemachtigen, recht voor het doek, één rij achter de fanatiekelingen. De zaal puilde uit, ik checkte even waar de nooduitgangen waren en constateerde dat ik bij brand kansloos zou zijn. Vlak voor de film begon, trapje mijn buurvrouw nog even het dienblaadje met lege kopjes om dat ze nog geen drie tellen daarvoor zelf onder haar zitting had neergezet. Hilariteit. Met het begin van de film trad de rust in.

Een halfuur voor het einde van de film, toch nog paniek. Ineens riep iemand ‘Is er een dokter in de zaal?!’ Onwerkelijk, deze kreet kende ik alleen uit films. Nog een paar mensen nam het over. ‘Is er een dokter in de zaal?’ Ik keek om me heen, ik had geen kans snel tussen deze mensen uit te komen. Bovendien ben ik geen dokter. Even later zag ik iemand de zaal uitgedragen worden. Nog iets later leek het alsof het nooit gebeurd was. De film was weer de enige realiteit.

Toen ik na de film de zaal uitliep, vertelde een vader een mop aan zijn zoon:
‘Is er een dokter in de zaal?’
‘Ja, ik ben een dokter.’
‘Mooie film, hè.’

Buiten stond een ambulance.

En de film? Ik kan alleen zeggen dat ik me niet kan herinneren dat een film zo’n indruk op me heeft gemaakt. Ik kon er nauwelijks van slapen. Gewoon gaan zien dus, en laat je vooral niet afschrikken door de lengte (twee keer drie uur) ervan.

16 02 04 - 16:59


elf reacties:

wat maakte nou zo'n indruk?
ZH (link) - 17 02 04 - 13:49


twee keer drie uur? Zo.. dan wil ik ook wel eens weten wat er zo indrukwekkend aan is. Dus ik sluit me aan, wat maakte nu zo'n indruk?
Robtheblob (link) - 17 02 04 - 18:09


Interessant, die zet ik even op mijn lijstje. Hij draait hier nog niet, maar ik ga hem zeker kijken nu. En 2x3 uur schrikt mij niet af, als en film indruk maakt kan ik makkelijk 6 uur geboeid blijven kijken.
Ingrid (link) - 18 02 04 - 10:33


Even over een andere film. Gister in mijn favourite cinema The Grosvenor op de bank geploft om te genieten van 'Big Fish'. Had niet erg hoge verwachtingen maar werd prettig verrast. Film gevuld met geweldige fantasierijke verhalen om bij weg te dromen. Het enige nadeel: Ewan Mcgregor met een zuiderlijk Amerikaans accent... Blijft gek.
Laura - 18 02 04 - 14:23


Wat ik zo indrukwekkend vond, is moeilijk onder woorden te brengen. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat je als kijker heel dicht bij de hoofdpersonen staat, de film heeft een hoog 'meeleefgehalte' (jeg, wat een vreselijk woord) maar het geheel wordt toch heel subtiel in de historische achtergrond geplaatst met het resultaat dat je je als kijker erg bewust wordt van je eigen plaats in de geschiedenis.

Het is een soort 'Tandeloze tijd' maar dan in Italie.
Zebra (link) - 18 02 04 - 17:42


Ik had 'm al op mijn lijstje en nu wil ik nú naar de film.
jnnk (link) - 18 02 04 - 18:49


Hij draait trouwens in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Groningen en Maastricht. Vanaf 4 maart ook in Breda, vanaf 25 maart in Haarlem en vanaf 8 april in Arnhem.
Zebra (link) - 19 02 04 - 00:13


Shit ik dacht nog: ah joh, die laat ik schieten, vast niets voor mij. Maar nu...
Merel (link) - 19 02 04 - 09:48


ik ga em zondag de hele dag kijken ipv vreselijke carnaval :) Ben zeeeer benieuwd, in Maastricht begint het eerste deel om 11 uur in den ochtend en tweede deel om 15 uur
Nathalie () (link) - 20 02 04 - 18:37


Is dat ook op DVD? Ik heb het niet zo op zaaltjes met andere mensen. Komt bij dat er hier in het dorp ook geen zaaltje is voor zulk soort films.
Ronald - 26 02 04 - 09:44


@ Ronald: Hij is nog niet op DVD denk ik, maar dat zal ongetwijfeld een keer gebeuren. Ik snap trouwens helemaal wat je bedoeld (zie vorige postje)
Zebra (link) - 26 02 04 - 12:04