Flmpgn
Laatst zag ik in de bioscoop de trailer van een verstilde Japanse Koreaanse film. Ten minste, de trailer was verstild, en als de trailer al verstild is, nou dan zal de film dat ook wel zijn. Lezend in NRC Handelsblad van afgelopen woensdag zie ik dat die film Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring heet. Mooi rond dus, daar houden Japanners Koreanen van. Daardoor ook een beetje voorspelbaar, maar dat schijnt door de ‘verpletterende schoonheid’ niet echt storend te zijn. De Groene Amsterdammer schrijft: ‘De trancedentale sfeer is vanaf het eerste beeld voelbaar…’ Ook Het Parool is positief.

Als Japanners (of Koreanen) geen verstilde films maken, dan doen ze in vechtfilms. Een klassieker is Seven Samurai uit 1954 van Akira Kurosawa die alleen in Nijmegen en Amsterdam gaat draaien. NRC: ‘De huilende wind, angstvallige kreten en een smerige modderpoel maken de arena uiterst dramatisch. Kurosawa’s flexibele mise-en-scène en dynamische montage zorgen dat deze actiescènes nog steeds opwindend zijn.’ Aardig detail is dat de Deense Dogma-film Mifunes Last Song is genoemd naar hoofdrolspeler Toshiro Mifune.

Voor Monster kreeg Charlize Theron een Oscar. Maar NRC dicht eigenlijk haar tegenspeelster Christina Ricci een gouden beeldje toe: ‘Selby, het personage van Ricci is al interessanter dan de Lee van Theron, en Ricci maakt haar driedubbel interessanter. Het zijn kleine oogopslagen, blikken die eerst wanhopig, dan verliefd, dan wreed en ten slotte schijnheilig zijn.’

19 03 04 - 11:52


drie reacties:

Eh, Kim ki Duk is Koreaans, niet Japans..
Charissa () - 21 03 04 - 13:31


Er spelen nog veel meer van Kurosawa in Kriterion, Filmmuseum en Melkweg...aanraders!
Charissa - 21 03 04 - 13:32


Koreanen, ook erg goed in verstilde films :-)
Zebra (link) - 21 03 04 - 18:23