Shellac is...
Een week geleden alweer zag ik Shellac. Het was in The Max van de Melkweg, niemand schijnt het een fijne zaal te vinden. Te smal, zeker als het druk is.

Eerst speelde Uzeda , het Italiaanse Shellac. Het gitaargeluid en de op herhaling gebaseerde composities deden me wel aan Shellac denken. Dat het lang niet zo goed was als Shellac besefte ik pas toen het producertrio zelf bezig zwas. De zangeres van Uzeda deed me teveel denken aan de voorronden van Idols (die van vorig jaar, want dit jaar is het circus compleet langs me heen gegaan), monotoon en met weinig overtuiging. Ik heb me echter laten vertellen dat ze het ook veel beter kunnen.

Dan Shellac (Ik sprak het altijd uit als sjellak, met de klemtoon op de eerste lettergreep, maar ik heb vernomen dat jet sje-lek is, met de klemtoon op lek... het is maar dat je het weet.) Het is moeilijk muziek te beschrijven die van alle opsmuk ontdaan is (op een enkele practical joke na). Het gitaargeluid helder en fel, de drums idem dito maar origineel en perfect getimed, de baslijnen simpel en repetitief maar indringend. Het geheel: transparant, opzwepend en zeer overtuigend. Geen lichtshow, alleen witte lampen.

Als een mals stuk vlees gebakken met alleen een beetje peper en zout. Als een glas koud zuiver bronwater op een warme dag. Als een schilderij van Mondriaan. Als een enkele druppel bloed op de witte vloer van een operatiekamer. Als een aangeharkte Japanse tuin...

06 04 04 - 16:56


acht reacties:

She-lek, Shell-ek: ik gebruikte ook altijd de eerste vorm. Vorige week, na hun optreden in Vera werd me op het hart gedrukt (ik vroeg drie keer *welke* band?) dat ik beter naar Groningen had kunnen afreizen dan naar Utrecht voor Belle & Sebastian.
Jan Peter (link) - 07 04 04 - 00:12


Ik zag Shellac in Vera (de leukste band in de leukste tent) en ben blij dat ik niet ben afgereisd naar Amsterdam voor B&S.

Uzeda viel in Groningen overigens reuze mee. Idols?!
peter (link) - 07 04 04 - 00:29


Ja Idols, misschien gaat de vergelijking volledig mank... maar ik kon het niet helpen er toch steeds aan te denken :-)
Zebra (link) - 07 04 04 - 09:34


[henk-jan smits modus]Maar de zang was zeker niet hun sterkste punt. Daar heb je gelijk in.[/henk-jan smits modus]
peter (link) - 07 04 04 - 13:40


Het gaat toch ook om de performance Henk ehhh peter?
Storm () (link) - 08 04 04 - 08:10


Er hoeft niet zo geen gordijn voor het podium maar een "show" hoeft van mij helemaal niet. Dus als de gitarist het hele optreden naar zijn versterker staat te turen vinnik het ook best. Maar ja, de "here we are now, entertain us" generatie hé.
peter (link) - 08 04 04 - 11:07


Ik hoef ook geen poster van ze boven mijn bed... van Albini ook niet trouwens :-)
Zebra (link) - 08 04 04 - 11:26


Briljante band dat shellac. Heb ooit nog eens spaghetti mogen eten aan tafel bij die rakkers... Op Lowlands welteverstaan, in zo'n grote snacktent. Een band als een ferme mokerslag!
Eelco - 29 04 04 - 16:12