21 grams
Drie jaar geleden alweer was ik op vakantie in Spanje. Het boek dat ik van huis had meegenomen was uit en op de gok kocht ik, in Sevilla, een boek van Paul Auster, Moon Palace. In het Engels, niet in het Spaans. In dat boek geeft Auster ineens heel belangrijke informatie weg, hij verklapt zomaar een belangrijk plot in het verhaal. Daarna gaat het verhaal door, maar toch blijft het spannend, ook al weet je nu waar het heen gaat. Dat is heel knap van Paul Auster.

Gisteren zag ik 21 Grams. De film bestaat uit een aantal verhaallijnen die bij elkaar komen. Maar alle verhaallijnen zijn in stukjes geknipt en door elkaar gehusseld. Na een uur heb je echter een goed beeld van het verhaal en hoe alles bij elkaar komt… maar dan moet je nog een uur. Een uur lang wordt alles wat je al wist voor je uitgespeld, er wordt niets aan de verbeelding overgelaten. Een uur lang wacht je op die ene scène die het beeld dat je had geconstrueerd helemaal omgooit, maar die komt niet. Elke scène bevestigt wat je al wist. Spannend wordt het niet meer.

Als de invuloefening eindelijk klaar is, trekt de maker je ook nog eens een paar stappen naar achteren om met hem het Ravensburger-schilderij van een afstandje te bekijken. De algemene les wordt getrokken en de titel wordt ook nog even uitgelegd. Zelfs dat mag je niet zelf doen.

Dat de film uiteindelijk toch de moeite waard is om te zien komt eigelijk alleen door acteerprestaties van Sean Penn en Naomi Watts die hun rol erg overtuigend neerzetten. Dat dan weer wel.

P.S.
Hoe lang geen pauze in Tuschinski?

22 04 04 - 12:30


zes reacties:

Om een eerder logje hier aan te halen:

Ook 21 grams had mijn aandacht getrokken met een trailer in de bioscoop. Maar deze film van Alejandro Gonzáles Inarritu (Amores perros) wordt door Het Parool ‘Een puzzel die te makkelijk is’ genoemd en NRC schrijft ‘Mooi gefilmd, aardig verzonnen, maar zonder betekenis. (…) Het is namaak’.
Ronald (link) - 22 04 04 - 13:46


Ehh... ja, dat klopt inderdaad aardig. Maar omdat ik op dit stukje van twee lezers de reactie kreeg dat 21 grams toch echt de moeite waard was, ben ik toch maar gegaan.
Zebra (link) - 22 04 04 - 17:39


Haha, het is ook geen verwijt
Ronald (link) - 22 04 04 - 21:49


Sorry dat ik hem aanbevolen heb :-) Ik vond hem echt heel erg goed. Maar zo zie je maar weer, smaken verschillen. Gelukkig maar, anders was het een erg saaie wereld.
Ingrid (link) - 23 04 04 - 11:58


Paul Auster is super! Pas nog zeer genoten van The Book of Illusions. Na een paar bladzijden legde ik het steeds weer weg omdat ik het zonde vond om verder te lezen...
HD - 23 04 04 - 16:49


Gehusseld. Gehusseld. Gehusseld. Ik krijg zin in sla husselen. De husseler? Ha!
Flo (link) - 29 04 04 - 15:01