Wie is Pablo Neruda?
In de ‘serie’ toevalligheden vandaag de Chileense dichter Pablo Neruda. Ondanks dat hij Nobelprijswinnaar is, had ik nog nooit van hem gehoord. Tot afgelopen donderdag, toen kwam ik zijn naam maarliefst drie keer tegen.

Omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Neruda werd geboren, bracht de uitgeverij waar ik wel eens iets voor doe zijn meesterwerk Canto general uit. Ik bladerde het 768 pagina’s dikke dichtepos door en vond prompt, op pagina 369 in de tweede regel een zetfout, tot groot misgenoegen van de redacteur.

’s Avonds kwam ik zijn naam weer tegen. Dit maal als vertaler van een gedicht van Tagore, voorgelezen op de bruiloft van Salman Rushdie in een redactioneel stukje van de Groene Amsterdammer.

Daarna las ik de laatste hoofdstukken van Vrijwilliger in Spanje van John Sommerfield. Dit zijn de aantekeningen die Sommerfield maakte toen hij in 1936 deel uit maakte van het communistische vrijwilligersleger dat in de Spaanse Burgeroorlog tegen de fascisten vocht (waarover later meer). Het motto van het nawoord is een dichtregel van Pablo Neruda.

Nou schep ik er genoegen in dergelijke toevalligheden op te merken, maar ze als een teken beschouwen gaat me weer net iets te ver. Ik heb het maar gezien als aanleiding om Canto general te gaan lezen, maar de honderden pagina’s dichtregels kom ik echt niet door. Iemand interesse?

05 05 04 - 11:16


twaalf reacties:

Er is ook nog een componist die de gedichten gebruikt heeft, maar wie ook al weer?
Ik ken Pablo Neruda alleen van naam, nooit gelezen. (en laat vrijwilliger in Spanje nu ook naast mijn bed liggen)
Ronald (link) - 05 05 04 - 11:40


Over zetfouten gesproken: dichtegels? ;-)
Ronald (link) - 05 05 04 - 12:05


Ha, ja dat krijg je als je je eigen redacteur bent...
Zebra (link) - 05 05 04 - 14:04


Zag vandaag op homevideo met een gedicht van Neruda. Toeval? Het was nog het eerste gedicht ook! Het was een filmpje over muurgedichten in Leiden. Het zal wel geen toeval zijn Zebra. (Trouwens, in het interactieve verhaal http://www.hoteloscartangoecholima.com/s.. (nou ja verhaal...) staat een Zebra die je uit en aan kunt klikken, bent u dat? Dat kan geen toeval zijn.
Zero (link) - 05 05 04 - 14:45


Ik vind Neruda bewonderenswaardig en ben maar 14! Wat moet mijn oma dan wel niet vinden van Neruda? Inderdaad: Ze staat er zot van!
Annelies () - 21 05 04 - 11:17


heb sinds ik il postino heb gezien(meerdere keren) een bewondering gekregen voor deze man, vooral de muziek waarop hij danste met zijn maitresse vond ik fantastisch, wie weet welke muziek dit is?
christa () - 05 05 05 - 20:32


Mome,nteel ben ik bezig met een werkstukje over Pablo Neruda, waardoor ik terecht kwam op deze site, ik gebruik het gedicht "Mocht je me vergeten" waar ik spontaan verliefd op werd vanaf het ogenblik dat ik het las. Deze man was een waar genie, of zoals de toenmalige Chileense president Lagos hem beschreef:"de dichter, politicus en redenaar die de geschiedenis van de beide Amerika's heruitvond", achja deze man zal om zijn talent en wijsheid waarschijnlijk tot het einde der tijden gemist worden.

Freya
een leerlinge uit 5huwb, 16 jaar en zoekende naar info over Pablo Neruda
Freya () - 30 05 05 - 09:06


zie ook de film,Sophie's choise.
(holocaust)
rene - 04 07 05 - 02:50


het is helemaal anders om zijn gedichten van het spaans te lezen, jullie missen het beste..
patricia () - 16 09 05 - 23:52


Tja, als ik toch eens Spaans kon... dan zou ik El Pais lezen.
Zebra - 17 09 05 - 04:35


ik vind deze sait maar dom!!
Angelo lover () - 08 11 05 - 14:42


Voor het geval je het niet doorhad, site schrijf je dus weldegelijk SITE. En als je de site stom vindt, is dat dan een reden om zo een domme opmerking te posten?dacht het niet he
Freya () - 10 11 05 - 18:40Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:

 
( Register your username / Log in )

Ja, stuur mij email als iemand anders reageert.  

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.