Vragen
Gisteren las ik in Het Parool een recensie die me bijna naar de boekwinkel deed rennen om daar mijn portemonnee om te keren. Maar een boek van vijftig euro en een kleine duizend pagina’s was me net iets te gortig. Helaas staat de recensie van Het eiland van het tweede gezicht van Albert Vigoleis Thelen, want daar gaat het om, niet online. Maar geloof me, het was een zeer lovende recensie.

Maar daar gaat het nu niet om. Mijn aandacht werd getrokken door de volgende zin over de auteur: “Ondertussen werkt hij verder aan een oeuvre dat na zijn dood op zijn uitdrukkelijke wens door [zijn vrouw] Beatrice zal worden vernietigd.”

Dat deed me direct denken aan de The book of illusions van Paul Auster waarin een, net als Thelen, in afzondering levende en werkende filmmaker zijn vrouw zijn laatste films, direct na zijn dood, laat verbranden. Auster vertelt het zo, dat je als lezer wel kan janken dat je die films nooit meer zal kunne zien. Ook al weet je dat ze nooit hebben bestaan, het is immers fictie.

Ik vraag me af of Auster het verhaal van deze Duitse schrijver kende en daar zijn roman op heeft gebaseerd. Of is het gewoon een van die toevalligheden waarop het hele oeuvre van Auster is gestoeld? Of komt het wel vaker voor dat verongelijkte kunstenaars hun werk het liefst, door niemand aanschouwd, hun graf in willen nemen?

28 05 04 - 21:54


zes reacties:

Volgens Freud zijn deze mensen in hun anale fase blijven steken, door een gemankeerde moederbinding. Maar dat is natuurlijk onzin. Het zijn gewoon onzekere, egoistische producenten met een narcistische afwijking.
Zero (link) - 29 05 04 - 08:30


Als het boek van Thelen half zo goed is als dat van Auster ga ik het zeker aanschaffen...
HD (link) - 30 05 04 - 22:23


Volgens mij is van Kafka ook bekend dat hij zijn werk vernietigd zou zien. Gelukkig heeft vriend en schrijver Max Brod daarvan afgezien.
vincent () - 06 06 04 - 16:54


"zou zien" moet natuurlijk zijn "had willen zien" (na zijn dood welteverstaan, maar dat had je vast al begrepen)
vincent () - 06 06 04 - 16:56


Volgens mij is van Kafka ook bekend dat hij zijn werk vernietigd had willen zien.

Ja, dat wil (uiteraard) zeggen, het nog niet gepubliceerde deel ervan. Waaronder bijvoorbeeld Das Prozes (sp?).
Martijn () (link) - 06 06 04 - 23:47


Het niet gepubliceerde deel behelsde vrijwel zijn hele oeuvre.
J RG N (link) - 07 06 04 - 09:13