M.J. moet dood
Ik ben nooit een echte superheldenfan geweest. Ik heb een stapeltje comics, maar een echte verzamelaar ben ik niet geworden. Toch heb ik Spiderman altijd wel gemogen. Niet de superheld staat centraal, maar zijn alter ego Peter Parker, een jonge fotograaf/student, die het niet makkelijk heeft met zijn dubbelrol. Zijn studie, zijn sociale leven en zijn liefdesleven lijden enorm onder het al webslingerend boeven vangen.

Kirsten Dunst als Mary Jane (klik)

Het is voor hem echter niet mogelijk het superheldenschap naast zich neer te leggen. Hij heeft nu eenmaal deze gave, en met die gave komt de verantwoordelijkheid. Een wijze les die hem in deel één al letterlijk wordt geleerd door zijn oom die hij echter niet meer kan redden.

In deel twee wordt dit thema verder uitgewerkt en is zelfs het belangrijkste thema van de film (zoals het ook hoort). Helaas wordt het er allemaal erg dik bovenop gelegd, maar ik snap ook wel dat Spidey ook kinderen en minder begaafden naar de bios moet lokken.

Even weet Parker zich te bevrijden en verlost zich van de spinnenman. Maar elke kijker snapt natuurlijk dat dit niet het einde van de film kan zijn. Hij wordt door Doc Ock weer in zijn heldenrol gedwongen en zijn grote liefde Mary Jane lijkt te gaan touwen met een ander.

Wat me mateloos irriteerde was het happy end. Ik had wel op een optimistisch maar toch ook op een minstens zo melancholisch einde gehoopt. Parker kiest voor Spiderman, en nog krijgt hij Mary Jane cadeau. Wat is dit nou voor een moraal? De hele tragiek van deze superheld gaat zo naar de verdoemenis. Voor die tragiek had het liefje van Parker in mijn ogen best geofferd mogen worden.

Overigens wordt de deur naar een deel drie wagenwijd opengezet. Hopelijk kan de regisseur zich dan iets meer vrijheid permitteren. Ik heb alvast een aardige ondertitel: The death of Mary Jane. Zou Hollywood het aandurven ons in een grafstemming de bioscoop te doen verlaten?

26 07 04 - 21:38


vijf reacties:

Ik vond het nou niet echt een happy end... Ze kiezen voor elkaar, maar doen elk veel water bij de wijn: MJ kiest ervoor dat Spidey elk moment weg moet; Spidey kiest ervoor MJ, en daarmee de liefde van zijn leven, elk moment te kunnen verliezen. Ze kiezen beide juist iets anders dan waarvoor ze ooit, onafhankelijk van elkaar, hadden gekozen. Dat vond ik juist een mooi einde en iets anders dan een happy end...
Arjan (link) - 27 07 04 - 15:00


Hmm...ja, daar zit ook wel wat in. Maar bij mij overheerste toch een beetje het 'best of both worlds'-idee. Bovendien kiest Peter niet voor MJ, maar MJ voor Peter. Alsof de moraal is: kies maar lekker voor je verantwoordelijkheden, want dan kiest het meisje uiteindelijk toch wel voor jouw. Vanuit MJ gezien is het inderdaad anders, maar ik vind toch dat Peter er een beetje makkelijk vanaf komt.
zebra - 27 07 04 - 20:27


Hmm... in de comic gaat MJ er wel aan. Dus dat zal in de film uiteindelijk ook wel gebeuren. Raimi heeft ons wel evil dead 1, 2 en 3 gebracht! (Army of darkness is dé ultiem foute film ;))
Dus ik denk dat het in deel 3 wel goed gaat komen..
Martijn (link) - 02 08 04 - 19:31


Nou, dat is een hele geruststelling :-)
zebra - 02 08 04 - 20:17


Negen delen zullen ze maken. Dat hebben ze beloofd, zo las ik laatst ergens. Negen delen. Oef.
George (link) - 10 08 04 - 21:06